Türkiye’nin Gurur Tablosu!

0
2700

Tüm fazlarının tamamlanması sonrası dünyanın en önemli ve en büyük Havalimanlarından olacak olan İSTANBUL HAVALİMANI açıldı.

İstanbul Havalimanı’nın ilk fazı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Binali YILDIRIM ile VIP davetli topluluğu, Yerli – Yabancı medya mensupları, Bürokratlar ve vatandaşlardan oluşan büyük kalabalık huzurunda düzenlenen törenle açıldı.

Merakla beklenen soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un 3’ncü Havalimanının adının İstanbul Havalimanı olduğunu duyurarak cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip ERDOĞAN terminale girdikten sonra törene davetli olan devlet başkanlarını sırası ile selamladı.

İSTANBUL HAVALİMANI açılış töreninin sunuculuğunu Oktay KAYNARCA ile Burcu ESMERSOY yaptılar.

Açılış törenin ilk konuşması TBMM Başkanı Binali Yıldırım yaptı.“Hürriyetimizi simgeleyen cumhuriyetimizin 95’nci yaşını böyle tarihi bir eserle kutladığımız için büyük mutluluk duyuyorum” diyen, Yıldırım, İstanbul Havalimanı’nı üstlenen konsorsiyuma ve tüm çalışanlarına teşekkür etti, İstanbul Havalimanı’nın havacılığa büyük hizmetler vereceğine inancının sonsuz olduğunu olacağını vurguladı.

Yıldırım’dan sonra, mikrofona gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni meydanın adının “İSTANBUL HAVALİMANI ” olduğunu açıklarken, Atatürk Havalimanı’nın da havalimanı statüsünde ve aynı isimle kalacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Havalimanı’nın, İstanbul Havalimanı tam faaliyet geçtikten sonra da havacılığa hizmet vereceğinin altını çizerken, Atatürk Havalimanı’nın faaliyet dışındaki alanlarının da söz verildiği gibi millet bahçesi haline getirileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN;

“4 etaptan oluşan projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. İlk etapta 3 pistle açılan havalimanımız, 6 pistle 6,5 metrekare apron büyüklüğü, raylı sistemi, kargo ve kapalı açık otoparkları, destek birimleri ve sosyal tesisleri ile bir eserdir. 2. etapta doğu ve batı paralel pisti var. 3. etapta ilave pist taksi yolu, son etapta taksi yolları paralel pist terminal ve taksi yolları var. Önümüzdeki 10 yıl boyunca havalimanımız büyümeye devam edecektir. Çevreci tabiat dostu proje olan havalimanımız için 120 bin kişi görev yapmaktadır.

Son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Kara yolu, deniz ve alternatif sistemde ulaşım sağlanacak, pek çok yeniliğe imza atılacaktır. Yatırım bedeli 10 milyar 247 bin avro. Devlete bu kira sürecinde 22 milyar 152 bin avro olmak üzere 32,4 milyar avro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. İlk etabın finansmanının 4,5 milyarlık kısmı Ziraat, Halkbank ve Vakıf Bank ile sağlanmasını çok önemli görüyorum.

Teknoloji alanındaki öncülüğü ile akıllı havalimanı olarak faaliyet gösterecektir. Avrupa hava sahasının yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Uçuşların güzergahı büyük ölçüde değişecektir. Ülkemizde inşa edilmesi tesadüfi değildir. Türkiye eğitimden sağlığa her alanda dev yatırımlarla kendisini bu geleceğe hazırlamıştır. Havacılıktaki seviyemiz dahi başlı başına bir başarı hikayesidir.

Ülkemizdeki havalimanı sayısı göreve geldiğimizde 26’ydı. Bugün 56’ya çıkarmış bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde inşası devam edenlerle 64’e çıkacaktır. Destinasyon olarak dünyada bir numarayız. Havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir. Bu başarılara son 5 yılda yaşadığımız nice provakasyona, nice tuzağa ve nice saldırıya rağmen imzayı attık. Türkiye milli gelirine göre dünyada 17. satın alma paritesine göre dünyada 13. sıraya yükselmiştir.

Geleceğine güven ve ümitle bakan bir Türkiye olarak hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin 95. yılında bu muhteşem eserle 2023 hedeflerimiz bir kez daha güçlenmiştir. Milletimizin bu vesile ile Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere ülkemizin kuruluşunda kanı olan herkesi, şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here