SABANCI ÜNİVESRSİTESİ ile GE Havacılık ORTAKLIĞI…

0
2664

Sabancı Üniversitesi ve GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi, Türkiye’de havacılık endüstrisinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.
Anlaşma kapsamında havacılık endüstrisinin ihtiyacına yöne-lik akademik çalışmaların gerçekleştirilmesi, bu alanda yetişen iş gücünün yetkinliğinin artırılması, orta ve uzun vadede havacılık endüstrisine daha fazla ilgi uyandırılması amaçlanıyor. Sabancı Üniversitesi kampüsünde gerçekleştiri-len imza törenine Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Genel Sekreter Haluk Bal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yıldız, GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay, Sabancı Üniversitesi akademisyen ve yetkilileri ile GE Havacılık çalışanları katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Yıldız; “Sabancı Üniversitesi kuruluşundan bu yana ülkemizin sanayisine önemli katkılar sağlamayı hem akademik anlamda hem de teknolojik anlamda her zaman dünyasının önemli bir yerine koydu. Ülkemizin güzide kurumları ile hem teknolojik anlamda hem de bilimsel anlamda bu yoldaki ilerlememizi güçlendiriyoruz. Özellikle malzeme sistemleri ve havacılık teknolojileri alanındaçalışmalarını yürüten çok kıymetli akademisyenlerimiz, bilim insanlarımız, güçlü ekiplerimiz var. GE Havacılık işbirliği kapsamında da arzumuz her iki kurumun mevcut kabiliyetlerini geliştirerek yeni yönlere gitmek. Sabancı Üniversitesi olarak GE Havacılık ile birlikte iyi yönlere, iyi yollara yelken açacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici: “Sabancı Üniversitesi ile GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi arasındaki işbirliğini artırarak güçlendir-meyi hedefleyen söz konusu anlaşma üniversite- sanayi İşbir-liğinin en güzel örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bugün imzalanan protokol GE ile zaten var olan üniversite sanayi işbirliklerimizi ve yoğun çalışmalarımızı bir sonraki seviyeye taşıyacak önemli bir adım. Bu bizim için gerçekten çok önemli çünkü üniversite öğrencilerimizin sanayi ile daha yakın işbirliği içinde çalışmaları bizim için büyük değer taşıyor.

Üniversitemizde yapılmakta olan teorik düzeydeki çalışmaların gerçek sanayi ihtiyaçları ile birleştirilmesi, yapılacak olan çalışmalarda ve tez çalışmalarının tanımında doğrudan doğruya sanayi projelerinin gereksinimlerinin dik-kate alınarak kurgulanması ve mezunlarımızın doğrudan doğru-ya bu şirketlerde ve sanayi kuruluşlarında görev alabilmele-ri, öğrencilerimiz için staj olanaklarının sağlanması bizim için çok önemli. Sanayi ile olan ilişkilerimizi ve sanayi ile bire bir ortak çalışmalarımızı sürdürmek ve güçlendirmek istiyoruz.

GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay konuşmasında, “GE Havacılık olarak Türkiye’de havacılık endüstrisinin gelişimi için 19 yıldır aralıksız çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 400 çalışanımız ile Türkiye’de havacılık endüstrisinde mühendislik iş gücünün gelişimine ve tersine beyin göçüne önemli bir katkı sağlıyoruz. Mühendislik alanlarındaki güçlü akademisyen kadrosu, sanayi işbirliği tecrübesi ve geniş laboratuvar imkanlarıyla Sabancı Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile Türkiye’de yarattığımız katma değeri daha da artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Sabancı Üniversitesi ile GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi işbirliği kapsamında ilk belirlenen çalışma alanları; katmanlı imalat, korozyon dayanımı ve yüzey aşınması olacak. Malzeme ve tasarım ile ilgili problemler GE tarafından üniversite ile paylaşılıp çalışma alanları bu disiplinlere doğru genişletilecek.

Anlaşma kapsamında; Sabancı Üniversitesi, sanayinin karşılaş-tığı gerçek zorluklara erişim sağlayabilecek, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencileri için tez konuları, staj ve çalışma imkanları sağlayabilecek ve destek programları ile üniversitenin laboratuvarlarının kapasitesini daha da geliştirmeye yönelik adımlar atabilecek.

GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi ise halihazırda üzerinde çalışılan konular için akademik destek alabilecek, bünyesinde bulunan laboratuvar kapasitelerine ek olarak üniversitenin laboratuvarlarından faydalanabilecek ve orta vadede şirket bünyesine katılabilecek yetişmiş insan kaynağı oluşturulabilecek.

GE Havacılık’ın dünyadaki dört mühendislik merkezinden biri olan GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi, 19 yıldır faali-yette bulunuyor. Ürün geliştirme, tasarım, imalat, onarım/ bakım ve yazılım gibi çeşitli teknolojiler geliştiren merkez-de 400’den fazla Türk mühendisi GE Havacılık uçak, gemi ve endüstriyel motorlarının tasarım ve teknolojisini geliştiri-yor. Eğitimleri ve mühendislik yetenekleriyle kendini kanıt-lamış mühendislerin görev yaptığı merkezde, yazılım ve katmanlı imalat teknolojileri üzerine çalışan mühendis sayısı 2018 yılında 100’ü geçti. Katmanlı İmalat Teknolo-jileri ArGe Laboratuvarı’nda çalışanların üçte biri ise doktora dereceli yetkin mühendislerden oluşuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here